Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 Jak to jest z LCD i CSem
Witam
Padło mi wysłużone CRT i musiałem niestety kupic LCD. Padło na jakieś Eizo s2233w i się granie porypało zupełnie (skacze wszystko, pływa, haczy jak gdybym miał 30 klatek na sekunde), stąd pytania.
Na CRT było to 100FPs przy odświeżaniu 100Hz
Wiem, ze przy LCD odświeżanie to 60Hz, ale czy ilośc fps (wyświetlane np. w net_graph) musi równać się odświeżaniu (w tym przypadku 60 fps)?
Czy jest opcja, ażeby na LCD mieć 100fps?
Gram w 1024x768 wyskalowane do pionu.
Nic poza monitorem nie zmieniałem. wszystkie ustawienia w grze i sterownikach sa takie same jak za czasów CRT.
Pzdr k_
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009
Nie musi się równać :O
Sprawdź rozdzielczość natywną monitora (chyba że masz widescreen - to będziesz miał paski) no i czy zmiana sposobu podłączenia czegoś nie zmieni - D-sub (analog) na DVI (cyfra) lub odwrotnie.
A 60 Hz to mało - sprawdź w instrukcji jakie jest maksymalne, ja mam 75, w 1280x1024 i bez problemów.
Wg instrukcji na d-sub mogę mieć 75Hz (na dvi nie).
Pokombinuje z tym, ale nadal nie mam pojęcia dlaczego poleciały mi fps.
-----
Podpiąłem przez d-sub i generalnie to samo. Niby 75 Hz, klatek pokazuje 100, ale płynnosci zero. Po zjechaniu do 75fps żadnych zmian.
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009
Witam.
Masz wylaczona synchronizacje pionowa? Przeinstaluj tez stery grafiki.
Moze cierpisz na syndrom przejscia z crt na lcd z duzym ms?
Ja tak mialem ze 4 lata temu. Byla w robocie wymiana 19 crt na 19 lcd eizo. Gralem wtedy w sof2, wlaze na serwer a tam mi wszystko plywa, widze fale na monitorze, nie dalo sie grac. Dzieki temu gram w csa Kupilem go bo wydawalo mi sie ze gra bedzie wolniejsza i falowanie nie bedzie tak przeszkadzac Po paru tygodniach sie przyzwyczailem i juz mi tak nie przeszkadza chociaz moj eizo ma ze 20 ms. Hz nie ma znaczenia, to sie nie liczy tak jak w crt (hz=fps). Ja mam na dvi 60 hz. Rowniez rozdzialka ma niewielkie znaczenie (gram na 800-600) pod warunkiem ze ci sie mydlo nie robi.
Btw. Te 19 crt (Samsung SyncMaster 959NF) z roboty mam teraz w domu i odpukac jeszcze dziala
Pozdrawiam.
_________________ I was born, like a twister, to walk alone.
Czesc,
to nie wina synchronizacji, ani tez smużenia. Tu bardziej chyba chodzi o ten tak zwany input lag, chociaż to opóźnienie pomiędzy ruchem myszka a jego widocznym efektem jest za duże na jak ten lag.
Mam tak, jakby komputer był do cs za słaby.
Jezeli tak wyglada ta róznica pomiedzy graniem na CRT i LCD to ja chyba kończę z CS. Żona drugiego monitora na biurku tylko do CS mi nie wybaczy : )
Wiek: 35 Dołączył: 16 Mar 2004 Posty: 1173 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009
nie wiem .
u mnie w nowym kompie głupiało do momentu wyłączenia synchronizacji pionowej (lub czegokolwiek co zaczelo pokazywac w CS 100 klatek).
wczesnej pojkazywał 60 i mnie cholera brała na skoki.
spróbuj jednak pogrzebac z synchronizacja w ustawieniach karty dla HL.exe
_________________ Niech Wam ziemia lekka bedzie
itd itp bla bla:-)
Jak znasz odpowiedź to się nią podziel. Nie ma nic gorszego niż rzucanie pytania na forum i potem zakończenia dyskusji formułką "już wiem" i to wszystko . Niektórzy mają podobne problemy i chętnie by poznali rozwiązanie, jakkolwiek dziwne by ono nie było.
_________________ Idziemy na WOJNE. Idziemy po Zwyciestwo.
Jak znasz odpowiedź to się nią podziel. Nie ma nic gorszego niż rzucanie pytania na forum i potem zakończenia dyskusji formułką "już wiem" i to wszystko . Niektórzy mają podobne problemy i chętnie by poznali rozwiązanie, jakkolwiek dziwne by ono nie było.
No ale ja odpowiedziałem. Odpowiedź merytorycznie może jest bliska zeru, ale jest.
Po 100Hz na CRT na LCD gra się do dupy (i to jest zasadnicza odpwiedz) i podobno to co ja opisywałem jako odchył od normy jest standardem.
Ja mam LCD samsunga chyba na 60 HZ i nie widzę żadnej różnicy - wszystko śmiga bombowo i na żadnej gierce nie mam żadnego smużenia. Miałem lag, ale było to związane stricte z fpsami jak zmieniłem na nowsze stery i zapomniałem właśnie wyłączyć synchronizacji pionowej czy jakoś tak.
Dlatego dziwię się, że u Ciebie tak jest - moim zdaniem da się to rozwiązać i nie jest to input lag. A w windowsie też Ci myszka tak dziwnie działa? Jeżeli nie to szukałbym dalej rozwiązania.
Nie wiem jaką masz myszkę, ale spróbuj jej zmniejszyć próbkowanie - niektóre myszki i softy - np logitecha oferują taką możliwość, a za duże próbkowanie myszy może obciążać procesor i powodować właśnie dziwne lagi.
Zmień rozdzielczość na 640:480 i powiedz czy coś się zmieniło, jeżeli jeszcze tego nie robiłeś.
Ja mam LCD samsunga chyba na 60 HZ i nie widzę żadnej różnicy - wszystko śmiga bombowo i na żadnej gierce nie mam żadnego smużenia. Miałem lag, ale było to związane stricte z fpsami jak zmieniłem na nowsze stery i zapomniałem właśnie wyłączyć synchronizacji pionowej czy jakoś tak.
Dlatego dziwię się, że u Ciebie tak jest - moim zdaniem da się to rozwiązać i nie jest to input lag. A w windowsie też Ci myszka tak dziwnie działa? Jeżeli nie to szukałbym dalej rozwiązania.
Nie wiem jaką masz myszkę, ale spróbuj jej zmniejszyć próbkowanie - niektóre myszki i softy - np logitecha oferują taką możliwość, a za duże próbkowanie myszy może obciążać procesor i powodować właśnie dziwne lagi.
Zmień rozdzielczość na 640:480 i powiedz czy coś się zmieniło, jeżeli jeszcze tego nie robiłeś.
Spraw dotyczy wyłącznie CS (w inne nie gram)
Podniesienie Hz w USB do 500 pare dni temu baaaardzo poprawiło granie.
Wyłączenie Vsync również zdecydowanie poprawiło płynność (ale niestety, po pół godznie grania łeb mnie nawal od patrzenia na nakładające się klatki)
Pomiędzy 75Hz (d-sub), a 60HZ (dvi) nie ma żadnej różnicy.
Rozdzielczości niczego nie zmianiają.
Generalnie to gdyby nie te nakładające się klatki, do było by znośnie.
A może jeszcze wiedzieć w jaki sposób "rozmyć" trochę tekstury. Mam tak jakby trochę za ostre.
Podniesienie Hz? czyli zwiększenie próbkowania? Bo nie wiem czy o tym samym mówimy , u mnie to się próbkowanie myszy nazywa no i mam liczbę a nie częstotliwość ale wyglądało by to na to samo . Moim zdaniem trzeba obniżyć ale może tu działa jakaś inna siła .
Kurcze - ja niestety nie widzę żadnych nakładających się klatek, ale może trzeba coś jeszcze pokombinować z ustawieniami grafy? Albo monitora? Bo chyba niektóre monitory (albo grafy) stosują interpolację między klatkami? Taki pomysł trochę nie konkretny, ale może po głębszym zbadaniu coś z tego będzie.
Podniesienie Hz? czyli zwiększenie próbkowania? Bo nie wiem czy o tym samym mówimy , u mnie to się próbkowanie myszy nazywa no i mam liczbę a nie częstotliwość ale wyglądało by to na to samo . Moim zdaniem trzeba obniżyć ale może tu działa jakaś inna siła .
Tak, o to samo chodzi. Jeżeli u Ciebie podaje się w licznie np 500 tz że ...? no przecież wiadomo że w Hz.
Guzek napisał/a:
Kurcze - ja niestety nie widzę żadnych nakładających się klatek, ale może trzeba coś jeszcze pokombinować z ustawieniami grafy? Albo monitora? Bo chyba niektóre monitory (albo grafy) stosują interpolację między klatkami? Taki pomysł trochę nie konkretny, ale może po głębszym zbadaniu coś z tego będzie.
No wlasnie, zanim w CRT odkryłem magie 100fps na 100Hz, to też był problem z nakładającymi sie klatkami. Ot poprostu 60Hz monitora nie jest w stanie pokazac 100fps gry, wiec co któraś klatka nie może byc pokazana w całości. Stad na ekranie widać, poziome "ucięcia" w wyświetlanych klatkach. Trwa to ułamek sekundy, ale praktycznie co sekundę. (teoretycznie, np. przy 50Hz i 100fps co druga klatka nie powina byc pokazana i nie powinno byc widocznych tych linii. Niestety tak nie jest bo fpsy nie są stałe - skaczą 99-100).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum