MOSTMOSTMOST
MOST FAQMOST FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload


Poprzedni temat :: Następny temat
Spadające FPS-y
Autor Wiadomość
F!cz3k 
Super User



Wiek: 42
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 124
Skąd: Namysłów
  Wysłany: Sob 31 Sty, 2009   Spadające FPS-y

Witam,
Przedstawię problem jaki mam. Chodzi mi o fps-y które spadają mi kiedy gram po necie. Sytuacja jest dziwna bo jak sobie odpalę CS-ika na lokalu np. z botami to 100fps mi się utrzymuje i nie ma znaczenia czy padnie 20smokow bo to tez testowałem. Kiedy zaczynam grac w necie to mam jazdy takie ze w akcji fps-y potrafią mi spaść nawet do 20-30 i mam lagi. Może coś jest nie tak z configiem, albo mam łącze do dupy. Moje łącze to Neo 1mb. A i parametry kompa, choć one myślę, że nie mają tutaj żadnego wpływu:
Windows XP prof.
2GB ram
GForce 7800GTX
Płyta główna – ASUS PBLD2
Procesor Pentium 4 3ghz.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły rozwiązania problemu (byle by niebyły głupie ;) )
_________________
 
 
   
Roman_the 
User


Wiek: 34
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 62
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 31 Sty, 2009   

Łącze nie ma wpływu na to na pewno.

Sprawdź programy w tle, ile ramu i % procka ciągną... Komp powinien spokojnie ciągnąć w 1280x1024 co najmniej, w 100 fps, 32 bit itd itp...
 
 
   
F!cz3k 
Super User



Wiek: 42
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 124
Skąd: Namysłów
Wysłany: Sob 31 Sty, 2009   

Roman sprzętowo wszystko jest ok. Pisałem że jeśli gram w CS lokalnie to nie mam żadnych przycinek. Na początku myślałem że to procek, karta ale po kolei wszystko sprawdzałem. Sprzętowo nie mam do czego się czepić. Dzisiaj dostałem podpowiedź na serwerze żeby zaktualizował bios płyty głównej. Jak to zrobię powiem Wam czy przyniosło to jakieś zmiany.
_________________
 
 
   
Maro 
User


Wiek: 32
Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 7
Skąd: Łańcut
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

Może właśnie coś z configiem? Jakie masz ustawienia?

Oto moje:
Kod:
cl_rate 20000
rate 25000
cl_cmdrate 101
cl_updaterate 101
cl_cmdbackup 2
ex_interp 0.01
 
 
   
Guner 
Super User



Wiek: 33
Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

A vertical synch. masz włączoną czy wyłączoną?
_________________
 
 
   
F!cz3k 
Super User



Wiek: 42
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 124
Skąd: Namysłów
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

Maro napisał/a:
Może właśnie coś z configiem? Jakie masz ustawienia?

Oto moje:
Kod:
cl_rate 20000
rate 25000
cl_cmdrate 101
cl_updaterate 101
cl_cmdbackup 2
ex_interp 0.01


Mam takie same :)

Guner napisał/a:
A vertical synch. masz włączoną czy wyłączoną?

mam wyłączone.
_________________
 
 
   
Nowy^ 
Super User


Wiek: 48
Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 123
Skąd: wawa
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

zacznij od ustawienia:

cl_cmdrate 100
cl_updaterate 100
reszta ok

Roman_the napisał/a:
Łącze nie ma wpływu na to na pewno.


heheheehe Romciu napewno to wiesz co ? :>

fiq jak sprawdzisz ustawienia kompa i cfg to przesledz polaczenie od ciebie do serwera i zobacz gdzie uciekaja pakiety wtedy za ryj dostawce netu :D a i sprawdz to nie tylko na mostowni ale i na innych serwerach.

pozdrawiam
 
   
Roman_the 
User


Wiek: 34
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 62
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

No bez jaj żeby łącze zbijało FPS :X

W drugą stronę owszem, doświadczyłem, wolny komp generujący lagi...
 
 
   
Nowy^ 
Super User


Wiek: 48
Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 123
Skąd: wawa
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

no to ja sie poddaje :)
skoro maszyna dobra i na lokalu jest ok a problem pojawia sie po polaczeniu przez net to wskazuje na lacze ale zaden ze mnie znawca wiec wieeeeesz :> ale i tak nie powiem ze to napewno nie wina lacza Romciu :P

btw. fiq ale masz tak od niedawna ?

pozdrawiam
 
   
Guzek 
Ultra User



Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 1058
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009   

Odpal tracerta do naszego serwa i powiedz co dostajesz. Tak z ciekawosci, bo rzeczywiscie na fpsy to by chyba mialo maly wplyw, chociaz jestem sobie w stanie wyobrazic jakies chore akcje, ze np. procek z jakiegos powodu jest tak obciazony netem (moze jaki wirus abo co) ze z gierka sobie nie daje rady, niezaleznie od karty graficznej.
_________________
Idziemy na WOJNE. Idziemy po Zwyciestwo.
 
   
Schmier 
Ultra User



Wiek: 39
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 1005
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009   

Mialem tak dawno temu przez wirusa. Polacz sie z serwerem, odpal menedzer zadan i sprawdz, ktory proces pokazuje najwieksze zuzycie procesora. Potem zapusc skaner online Kaspersky'ego :)
_________________
per aspera ad astra
 
 
   
F!cz3k 
Super User



Wiek: 42
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 124
Skąd: Namysłów
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Ok o to co zrobiłem:
- zaktualizowałem biosa na płycie głównej
- sprawdziłem procesy podczas grania w CS - nic nie obciąża procka
- przeskanowałem kompa antywirusem online - nie mam żadnego ścierwa
- sprawdziłem ustawienia w configu jest ok
- odpaliłem tracerta. Wynik poniżej:

Cytat:
traceroute to 194.181.2.100 (194.181.2.100), 15 hops max, 40 byte packets
1 warp-srv (147.102.222.200) 0.452 ms 0.278 ms 0.308 ms
2 grnetRouter.ntua.athens-3.access-link.grnet.gr (195.251.24.70) 0.856 ms 0.896 ms 0.846 ms
3 grnet.rt1.ath2.gr.geant2.net (62.40.124.89) 1.352 ms 1.309 ms 1.220 ms
4 so-1-1-0.rt1.sof.bg.geant2.net (62.40.112.197) 13.483 ms 13.786 ms 13.462 ms
5 so-2-3-0.rt1.bud.hu.geant2.net (62.40.112.202) 57.597 ms 28.618 ms 28.947 ms
6 bpt-b2-link.telia.net (80.239.134.1) 27.827 ms 27.726 ms 27.464 ms
7 hbg-bb1-link.telia.net (80.91.250.130) 49.203 ms 50.627 ms 49.432 ms
8 war-b3-pos6-0-0.telia.net (213.248.96.2) 64.968 ms
war-b3-link.telia.net (80.91.251.34) 65.727 ms
war-b3-pos6-0-0.telia.net (213.248.96.2) 64.979 ms
9 naukowa-111548-war-b3.c.telia.net (213.248.68.218) 65.305 ms 65.361 ms 66.418 ms
10 uw-tr-ae1-200.core.nask.pl (195.187.1.16) 65.299 ms 65.406 ms 65.297 ms
11 195.187.255.160 (195.187.255.160) 66.424 ms 65.556 ms 65.669 ms
12 195.187.255.154 (195.187.255.154) 65.681 ms 65.716 ms 65.672 ms
13 dc-gw1-gi-1-2-0-110.noc.nask.pl (195.187.244.197) 66.049 ms 66.113 ms 66.308 ms
14 194.181.2.100 (194.181.2.100) 65.916 ms 66.210 ms 66.151 ms


i tak nie wiele z tego rozumiem :D

Co mi to dało niewiele, choć jest jakaś poprawa. Teraz rzadziej mam zjawisko spadku FPS. na upartego można grać choć to nie jest to czego bym oczekiwał patrząc na parametry kompa. Choć tak jak pisałem bez netu CS śmiga wzorowo i bądź tu mądry i pisz wiersze... :/

Nowy^ napisał/a:


btw. fiq ale masz tak od niedawna ?

pozdrawiam


Jest to już od jakiegoś czasu, ale na początku nie było to tak dotkliwe później się pogarszało.
_________________
 
 
   
Guner 
Super User



Wiek: 33
Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Ficzq, może spróbuj tego:

http://cs-guide.net/zwiek...mpedium-wiedzy/
_________________
 
 
   
mad schabeq 
Super User


Wiek: 35
Dołączył: 10 Sie 2007
Posty: 156
Skąd: Stargard Szczec.
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Fiku, to jest chyba to samo co bylo u mnie..
U mnie .. Po prostu minelo samo ;fff
_________________
Nie jestem całkiem bezużyteczny - można mnie podawać jako zły przykład ;-) !
 
 
   
Guzek 
Ultra User



Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 1058
Wysłany: Pon 09 Lut, 2009   

Ooo - ja z tracerta mam chyba tylko 2 punkty przejsciowe a tu 14. Niekiepsko.
_________________
Idziemy na WOJNE. Idziemy po Zwyciestwo.
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


phpBB & Przemo
Template BMan1Blue v 0.6 modified by Nasedo

MOST

Wyszukiwarki Internetowe Radio internetowe Wełna